Houten snijplank schoonmaken met soda

Zonder borrelplank geen geslaagde borrel. En dan het liefst eentje die rijkelijk is belegd met vette kazen, vers stokbrood, wat olijfjes en charcuterie. De oerdegelijke houten snijplank transformeerde de laatste jaren in een hippe borrelplank. Om lang van je plank te genieten, is het belangrijk om ‘m goed te onderhouden. Een houten snijplank schoonmaken doe je als volgt.

Houten snij-, brood- of borrelplank schoonmaken

Een houten snijplank is multi-functioneel. De plank kan niet alleen worden gebruikt voor het snijden van groente, fruit of brood, maar ook voor het serveren van tapas, charcuterie, kaas en bitterballen. Die vette borrelhapjes laten wel zo hun sporen na op de plank. Het is daarom belangrijk om ‘m regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat bacteriën, vetvlekken en geuren in de plank trekken. In de afwasmachine? Geen goed idee, dan trekt hij krom of – nog erger – breekt hij doormidden. Een houten snijplank schoonmaken zal je dus echt met de hand moeten doen.

Houten snijplank onderhouden

Doordat hout een natuurproduct is, heeft het zo nu en dan een beetje liefde nodig. In een houten snijplank komen krassen door het snijden die de plank een stoere look geven, maar ook een broedplaats zijn voor bacteriën. Dat wordt dus schrobben:

 1.  Los een klein schepje soda op in een teiltje warm water.
 2. Gebruik een borstel om de plank met het sodawater goed schoon te schrobben. Hier wordt het hout ook mooier van!
 3. Spoel de plank goed af met warm water.
 4. Maak de plank droog met een schone theedoek.
 5. Tot slot: smeer de plank in met een natuurlijke olie zoals lijnzaadolie of arachideolie. Dit voorkomt dat de plank uitdroogt en dus barst of breekt. En je borrelplank krijgt gelijk wat glans!

Waarom je je houten snijplank moet schoonmaken met soda? Soda heeft een ontvettende werking. Precies wat jouw borrelplank nodig heeft na al die vette kazen, olijfolie en charcuterie. Daarbij verwijdert het nare geurtjes en dat is wel zo prettig wanneer je uien, knoflook of andere smaakmakers op de plank hebt gesneden of geserveerd.

Andere onderhoudstips voor jouw houten borrelplank

Om te voorkomen dat je borrelplank er met de jaren steeds slechter uit gaat zien, hebben we een aantal algemene onderhoudstips:

• Maak de borrelplank na gebruik gelijk schoon met een (soda)sopje om te voorkomen dat vlekken, geuren en bacteriën in het hout trekken.
• Droog de plank gelijk af na het schoonmaken, zo voorkom je dat hij kromtrekt.
• Zet een houten snijplank nooit in de afwasmachine! Veel te heet, te vochtig en te schadelijk voor zo’n mooi natuurproduct.
• Gebruik regelmatig bijenwas of olie om uitdroging te voorkomen.

Wij wensen je veel borrelplezier!

Waarom Driehoek Groene Zeep

Waarom Driehoek Groene Zeep
 • Driehoek maakt schoon

  De mogelijkheden van Driehoek zijn namelijk eindeloos. Sommige mensen gebruiken het om aanslag van de tegels te halen, de vloer te doen of de auto schoon te maken. Grasvlekken in kinderkleding gaan er gemakkelijker uit als je ze voor het wassen insmeert met Driehoek. Als afwasmiddel of schoonmaakmiddel werkt het.

 • Driehoek is schoon

  Driehoek zeep is gemaakt van natuurlijke ingrediënten. We gebruiken geen minerale olie of petrochemische ingrediënten.
  Driehoek is met recht zachte zeep. Ook de prijs is zacht: grote fabrieken maken belachelijke winsten op schoonmaakmiddelen.

 • Driehoek houdt schoon

  En als alles schoon is dan blijft het ook schoon. Je huis blijft schoon omdat het minuscule aandeel olie een klein laagje over de vloer of tegel legt; daardoor blijft het – in ieder geval een tijdje – schoon. En omdat er geen chemisch residu achterblijft dat wegspoelt in het riool houdt Driehoek de natuur ook schoon.

Wat anderen zeggen over Driehoek Groene Zeep

"Gebruik het al jaren, mijn mam had het, mijn oma had het. Een schoon, fris huis zonder chemische rotzooi!"

Klaassien

"Ik gebruik dit al jaren. Fris en ruikt lekker. Zowel de pot als de vloeibare groene zeep. Top spul!!!"

Marion

"Nog steeds een van de weinige TOP-initiatieven voor een schoon huis EN een schoon milieu!"

Fleur

Waar is Driehoek Groene Zeep te koop?

Bestel gemakkelijk online

Driehoek is ook online gemakkelijk te bestellen, bijvoorbeeld bij onderstaande winkels!

Zoek een winkel in de buurt

Koop je liever Driehoek bij je vertrouwde supermarkt? Zoek hier een winkel bij jou in de buurt!

Hulp nodig?

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?