Hoe maak je de afzuigkap schoon?

De afzuigkap is vaak een ‘vergeten kindje’ als het op schoonmaken aankomt. Meestal valt het niet zo snel op dat het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Toch is het noodzakelijk om met name de filters van de afzuigkap regelmatig te ontdoen van het vet dat ophoopt. Filters die vol met vet zitten kunnen bovendien brandgevaar opleveren. Tijd voor actie dus!

Vette aanslag op de afzuigkap

Koken doen we over het algemeen dagelijks en daarbij zetten veel mensen de afzuigkap aan. Na een tijdje zul je merken dat er een vette aanslag op de afzuigkap ontstaat. Dit ziet er niet alleen vies uit, maar kan ook brandgevaar opleveren. Want als de vlam in de pan zou slaan, kan het vuur heel snel verspreiden en overslaan naar een vette laag erboven.

Tijdens het koken komen er vetspetters vrij die niet alleen terechtkomen op de buitenkant van de afzuiger, maar ook in de filters van de afzuigkap. De meeste filters zijn tegenwoordig gemaakt van metaal, maar het kan ook zijn dat er een koolstoffilter in zit. In dat geval dien je deze één keer per drie maanden te vervangen, afhankelijk van het gebruik. In deze tip gaan we vooral in op het schoonmaken van een afzuigkap met een metalen filter.

Hoe maak je de afzuigkap schoon met behulp van groene zeep?

Om te beginnen is het belangrijk om de filters eerst te verwijderen. Leg de metalen filters in de wasbak of in een emmer, zodat het vuil kan losweken. Hiervoor kun je zachte groene zeep of soda gebruiken, beide werken ontvettend en zorgen ervoor dat het aangekoekte vet loskomt. Na het weken kun je met een borsteltje of schuursponsje de rest schoonmaken. Vergeet niet om de filters goed na te spoelen met water en ze vervolgens te laten drogen.

De buitenkant van de afzuigkap maak je schoon met een sopje van groene zeep en warm water. Gebruik hiervoor een sponsje of doekje. Ook de binnenkant van de afzuigkap kun je hier gerust mee schoonmaken. Let op dat je voorzichtig bent in de buurt van de motor. Omdat de meeste afzuigkappen van RVS zijn gemaakt, is het verstandig om de afzuiger na afloop goed droog te maken met een schone theedoek of microvezeldoek. Zo weet je zeker dat de afzuigkap streeploos opdroogt.

Tips om je afzuigkap langer schoon te houden

Waarschijnlijk maak je het gasfornuis of de kookplaat na het koken weer schoon. Als je tegelijkertijd een doekje over de afzuigkap haalt, voorkom je een aangekoekte vetlaag. Zo hoef je niet tegen dit schoonmaakklusje op te zien en je hebt minder risico op brandgevaar als er een keer een vlam in de pan schiet. Zorg dat het schoonmaken van je afzuigkap in het schoonmaakritme meekomt, zodat het vet zich niet ophoopt. Je zal merken dat het schoonmaken van de afzuigkap dan veel minder tijd kost!

Waarom Driehoek Groene Zeep

Waarom Driehoek Groene Zeep
 • Driehoek maakt schoon

  De mogelijkheden van Driehoek zijn namelijk eindeloos. Sommige mensen gebruiken het om aanslag van de tegels te halen, de vloer te doen of de auto schoon te maken. Grasvlekken in kinderkleding gaan er gemakkelijker uit als je ze voor het wassen insmeert met Driehoek. Als afwasmiddel of schoonmaakmiddel werkt het.

 • Driehoek is schoon

  Driehoek zeep is gemaakt van natuurlijke ingrediënten. We gebruiken geen minerale olie of petrochemische ingrediënten.
  Driehoek is met recht zachte zeep. Ook de prijs is zacht: grote fabrieken maken belachelijke winsten op schoonmaakmiddelen.

 • Driehoek houdt schoon

  En als alles schoon is dan blijft het ook schoon. Je huis blijft schoon omdat het minuscule aandeel olie een klein laagje over de vloer of tegel legt; daardoor blijft het – in ieder geval een tijdje – schoon. En omdat er geen chemisch residu achterblijft dat wegspoelt in het riool houdt Driehoek de natuur ook schoon.

Wat anderen zeggen over Driehoek Groene Zeep

"Gebruik het al jaren, mijn mam had het, mijn oma had het. Een schoon, fris huis zonder chemische rotzooi!"

Klaassien

"Ik gebruik dit al jaren. Fris en ruikt lekker. Zowel de pot als de vloeibare groene zeep. Top spul!!!"

Marion

"Nog steeds een van de weinige TOP-initiatieven voor een schoon huis EN een schoon milieu!"

Fleur

Waar is Driehoek Groene Zeep te koop?

Bestel gemakkelijk online

Driehoek is ook online gemakkelijk te bestellen, bijvoorbeeld bij onderstaande winkels!

Zoek een winkel in de buurt

Koop je liever Driehoek bij je vertrouwde supermarkt? Zoek hier een winkel bij jou in de buurt!

Hulp nodig?

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?